7 Originele Recepten voor Gerechten met Pompoen: Van Brood tot Paté

7 Originele Recepten voor Gerechten met Pompoen: Van Brood tot Paté

Pompoen is een veelzijdige groente die zich leent voor tal van heerlijke gerechten. Van zoete desserts tot hartige hoofdgerechten, pompoen kan op vele manieren worden bereid. In dit artikel delen we 7 originele recepten die je zeker eens moet proberen.

1. Pompoenbrood

Ingrediënten: - 2 kopjes pompoenpuree - 1/2 kop suiker - 1/2 kop olie - 2 eieren - 1 1/2 kopje bloem - 1 theelepel bakpoeder - 1/2 theelepel zout - 1/2 theelepel kaneel - 1/4 theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze: 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Meng in een kom de pompoenpuree, suiker, olie en eieren tot een glad mengsel. 3. Voeg de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat toe en roer tot een deeg is ontstaan. 4. Vet een broodvorm in en vul deze met het deeg. 5. Bak het brood ongeveer 50-60 minuten in de voorverwarmde oven tot een tandenstoker er droog uitkomt. 6. Laat het brood afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

2. Pompoen-gembersoep

Ingrediënten: - 1 kg pompoen, geschild en in blokjes gesneden - 1 ui, fijngesneden - 3 teentjes knoflook, fijngehakt - 2 cm verse gember, geraspt - 1 liter groentebouillon - 1 theelepel komijn - Zout en peper naar smaak - Verse koriander voor garnering

Bereidingswijze: 1. Fruit de ui, knoflook en gember in een grote pan met een beetje olie. 2. Voeg de pompoenblokjes, bouillon, komijn, zout en peper toe. 3. Breng aan de kook en laat vervolgens 20-25 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is. 4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde structuur. 5. Serveer de soep warm, gegarneerd met verse koriander.

3. Pompoen-quinoa salad

Ingrediënten: - 1 cup quinoa, gekookt volgens instructies - 2 kopjes geroosterde pompoenblokjes - 1 rode ui, fijngesneden - 1 avocado, in blokjes gesneden - Handje verse peterselie, fijngeknipt - Sap van 1 citroen - 2 eetlepels olijfolie - Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Meng de gekookte quinoa, geroosterde pompoen, rode ui, avocado en peterselie in een grote kom. 2. Maak een dressing van citroensap en olijfolie en breng op smaak met zout en peper. 3. Giet de dressing over de salade en meng goed tot alle ingrediënten goed zijn gecoat. 4. Serveer de pompoen-quinoa salade koud of op kamertemperatuur.

4. Pompoen-lasagne

Ingrediënten: - 1 kg pompoen, in dunne plakken gesneden - 500 g ricotta kaas - 2 eieren - 1/2 kop geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - Zout en peper naar smaak - 400 g tomatensaus - Handje verse basilicum, fijngesneden

Bereidingswijze: 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Meng in een kom de ricotta, eieren, Parmezaanse kaas, knoflook, zout en peper. 3. Bedek de bodem van een ovenschaal met een laag pompoenplakken. 4. Verdeel de helft van het ricottamengsel over de pompoen en bedek met een laag tomatensaus. 5. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn. 6. Bak de lasagne ongeveer 45 minuten in de oven tot de pompoen gaar is. 7. Bestrooi de lasagne met verse basilicum voor het serveren.

5. Pompoen-geitenkaas quiche

Ingrediënten: - 1 rol bladerdeeg - 500 g pompoen, in dunne plakken gesneden - 200 g zachte geitenkaas, verkruimeld - 3 eieren - 1 kop melk - Zout en peper naar smaak - Snufje nootmuskaat

Bereidingswijze: 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Rol het bladerdeeg uit in een quichevorm en prik gaatjes in de bodem met een vork. 3. Verdeel de pompoenplakken over de bodem van de quichevorm. 4. Strooi de geitenkaas erover. 5. Klop in een kom de eieren, melk, zout, peper en nootmuskaat tot een gladde vulling. 6. Giet de vulling over de pompoen en kaas. 7. Bak de quiche ongeveer 40-45 minuten in de oven tot de vulling gestold is. 8. Laat de quiche 10 minuten afkoelen voordat je hem serveert.

6. Pompoen-wortel paté

Ingrediënten: - 500 g pompoen, in blokjes gesneden - 2 wortels, in blokjes gesneden - 1 ui, fijngesneden - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 theelepel tijm - 1/2 kop vegetarische bouillon - 100 g cashewnoten, geweekt in water - Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Stoom de pompoen- en wortelblokjes tot ze zacht zijn. 2. Fruit de ui en knoflook in een pan met een beetje olie. 3. Voeg de gestoomde groenten, tijm en bouillon toe en laat 5 minuten pruttelen. 4. Giet het mengsel over in een keukenmachine en voeg de geweekte cashewnoten toe. 5. Pureer tot een gladde paté-achtige textuur. 6. Breng op smaak met zout en peper. 7. Serveer de pompoen-wortel paté op toast of crackers.

7. Pompoen-kaneel koekjes

Ingrediënten: - 1 kopje pompoenpuree - 1/2 kop suiker - 1/2 kop bruine suiker - 1/2 kop gesmolten boter - 1 ei - 1 theelepel vanille-extract - 1 1/2 kopje bloem - 1 theelepel bakpoeder - 1 theelepel kaneel - 1/4 theelepel zout

Bereidingswijze: 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Meng in een kom de pompoenpu ree, suikers, gesmolten boter, ei en vanille-extract tot een glad mengsel. 3. Voeg in een aparte kom de bloem, bakpoeder, kaneel en zout samen. 4. Meng de droge ingrediënten door het natte mengsel tot een deeg is ontstaan. 5. Schep lepels van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. 6. Bak de koekjes ongeveer 12-15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. 7. Laat de koekjes afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Laat je inspireren door deze 7 originele recepten en ontdek de veelzijdigheid van pompoen in de keuken. Van hartige gerechten tot zoete lekkernijen, pompoen is een ware alleskunner!

Gerelateerde Berichten